ROTU


Chili Tale's 2010 Lumitarinat-pentue, 'Helmi'

  Jackrussellinterrieri on pienikokoinen terrieri (säkäkorkeus 25-30cm), joka on lähtöisin 1800-luvun Englannista. Hyvä työterrieri, joka kykenee maanalaiseen työskentelyyn. Erinomainen seura- ja harrastuskoira.
"Russeli" on reipas ja vahva, toimelias ja notkea työtä tekevä terrieri, jolla on keskipitkä, joustava runko ja tarkkaavainen ja älykäs ilme. Luonteeltaan se on ystävällinen, mutta tyynen itsevarma, eloisa, valpas, rohkea ja peloton, toimelias terrieri.

 Sileän, karhean (puolikarkea) tai karkean turkin värityksessä valkoisen värin tulee olla vallitseva ja siinä on mustia ja/tai punaruskeita merkkejä. Punaruskeiden merkkien sävy voi vaihdella hyvin vaaleasta erittäin syvään pähkinänruskeaan.

Rodun "isä"on englantilainen pastori John "Jack" Russell, joka jalosti kettuterrierikannan, joka sekä ajaisi kettukoirien kanssa kettuja ja muuta riistaa, ja jahtaisi maanalaisista luolista saaliseläimen esille. Muodostui kaksi muunnosta, jotka olivat pääsääntöisesti samankaltaisia lukuunottamatta eroja lähinnä koossa ja mittasuhteissa. Kookkaampi ja neliömäisempi tunnetaan nykyisin parsonrussellinterrierinä ja matalampi, mittasuhteiltaan hieman pitempi,  jackrussellinterrierinä.
Rotua on kehitetty edelleen Australiassa, ja se on myös virallisen rotumääritelmän laatijamaa.

Suomessa rotu virallistettiin vuonna 2001

Lisää tietoa rodusta löydät mm  rotuyhdistyksen sivuilta:
 
Suomen Jackrussellinterrierit ry