"CHILI"

chili1.jpg

Tricksy Rogue's Charming Chili

 

                                        
synt. 19.03.2007

kasvattaja Arja Arponen
karkea t/w
korkeus n.3o,5cm
silmät: OK 13.10.09
molempien vanhempien PLL-geenitestit puhtaat
polvet: 0/0 04.12.2008

Chili koiranetissä

jälkeläiset:

11.02.2010 LUMITARINAT-pentue (3u, 1n)

04.05.2012 HERTTUANLAPSET-pentue (2u,3n)

u_chili_paa.jpg

Tämä elämämme ensimmäinen 'Russeli': "Chili", "Chipuli",  saapui keväällä 2007 piristämään ja sulostuttamaan elämäämme.

Iloisella ja verrattoman sosiaalisella luonteellaan pieni "pippurimme" Chili, on valloittanut paitsi tietysti oman perheensä, niin myöskin lähipiirin ihmisten sydämet. Siitä saa aina kaverin -oli sitten kyseessä myyrien metsästys, hippaleikki sisällä (varsinkin Helmin kanssa), tai päivänokoset sohvalla;-)

Olimme pitkään miettineet rotuvalintaa, mutta jackrussellinterrieriin päädyimmejuuri siitä syystä, että se todella on "iso koira pienessä koossa" -todellinen koiratiiviste!

Saimme harkita valintaamme rauhassa, sillä siitä kun ensimmäisen kerran tajusimme, että meidän koiramme tulee olemaan russeli, kului liki kaksi vuotta, kun etsimme sopivaa kasvattajaa ja sitten odotimme pennun syntymää -ja vihdoin saimme tämän ihanuuden omaksemme.

Vaikka olimme hullaantuneita suloiseen pentuumme heti alkumetreillä, tämä ihastus on vain parantunut aikaamyöten. Olemme saaneet paljon enemmän kuin osasimme odotaa.

Russelimaiseen tapaansa Chilistä löytyy tarvittaessa ärhäkkyyttä ja taistelutahtoa, mutta myös taito rauhottua kun on sen aika. Halutessaan jotain se kyllä keksii keinon saada sen -ja useimmiten viisaasti ja viekkaasti... Mutta eihän se olisikaan russeli, ilman itsepäisyyttä ja periksiantamattomuutta ;-)

Vaikka Chili onkin varmasti rotunsa rauhallisimmasta päästä, niin koulutusta ja rajoja on tietysti tarvittu. Olimme pentujen kotitottelevaisuus kurssilla ja myöhemmin perustottelevaisuus koulussa. Siellä saimme hyviä vinkkejä mm. siitä, miten selvitään kohtaamistilanteista toisten koirien kanssa ja erilaisissa koiraa pelottavissa ympäristöissä esim. kaupungissa. Ja todellisia koulutettaviahan tietysti olivat isäntä ja emäntä ;-) Voin lämpimästi suositella!

Olemme myös päässeet kokeilemaanagilityä alkeiskurssin verran - todella hauskaa yhteistä puuhaa koiran kanssa. Lähimaastoon tekemillämme metsäretkillä Chili pääsee harrastamaan "nenätyöskentelyä" = nuuskimista ja hajujen haistelemista, rentouttavaa aivojumppaa koiralle - siihen voi sopivasti purkaa ylimääräistä 'russeli-energiaa'.

Sitten jaksaakin taas nauttia pitkistä päivänokosista!